خبرگزاری حوزه بخشی از تعابیر برخی بزرگان و علمای دین را در خصوص این عالم پرهیزگار منتشر میکند
* غیاث الاسلام
مرحوم آیتالله العظمی سید محمدهادی میلانی در نامه هایی که خطاب به ایشان نوشته اند از ایشان با القابی چون “روح الفضیله و جثمانها”،” نادره الدهر”،”غیاث الاسلام” و “علامه” یاد کرده اند.
با بررسی مجموعه مکاتبات آیت الله العظمی میلانی، که تحت عنوان علم و جهاد در دو مجلد به چاپ رسیده است، معلوم می شود که ایشان چنین القابی را فقط برای معظم له به کار برده اند.
*وصف او به عبارت نمیگنجد
آیت الله شهید سید محمد علی قاضی طباطبایی در کتاب تحقیق درباره، «اول اربعین حضرت سید الشهداء( علیه السلام)» به مناسبتی از معظم له یاد کرده اند و حدود چهل سال پیش از ایشان با عنوان” علامه” یاد کرده اند،
بخشی از نوشته آن مرحوم چنین است: «... پس از مراجعت از آن سفر[تبعید بافت] در زنجان به اقامت اجباری قریب شش ماه بودم، از مهربانی های اهالی زنجان عموما و از مهمان نوازی و محبت های بی پایان صدیقنا الاخ الامجد علامه جلیل آیت الله آقای حاج آقا عزالدین حسینی دامت برکاته خصوصا، کاملا برخوردار بوده و به ویژه از مذاکرات علمی و مباحثات فقهی و ادبی و تاریخی که در حضور آن برادر مکرم معظم واقع می شد صفای عجیب و حظوظ روحی غریب داشت که به وصف نمی آید و به عبارت نمی گنجد».
*اعلم علمای بلد
مرحوم آیت الله شیخ علی فلسفی، از شاگردان مرحوم آیت الله العظمی خویی و صاحب اجازه اجتهاد بلند مرتبه از آن مرحوم، در مجلسی که اکثر علمای بزرگ مشهد در آن حضور داشتند در امری که نیاز به اجازه مجتهد جامع الشرایط و اعلم علمای بلد داشت از معظم له کسب اجازه می کنند و می فرمایند:”ما حضرت عالی را اعلم علمای بلد می دانیم”.
* نمونه بارز مفاخر اسلام
مرحوم آیت الله سید محمدحسین حسینی تهرانی در کتاب «مهرتابان، یادنامه علامه طباطبایی»، درباره معظم له چنین می نویسند:” رفیق شفیق و صدیق ارجمند حضرت آیت الله حاج سید عزالدین زنجانی (دامت برکاته) از مبرزین از قدماء شاگردان علامه طباطبایی( رحمةاللهعلیه) میباشند… مردی است جامع بین علم و عمل و بین معقول و منقول ، مفسر قرآن کریم ، وارد در ابحاث علمیه و فلسفیه و متعبد به عبودیت الهیه و متخلق به اخلاق حسنه می باشند و حقا می توان ایشان را یکی از نمونه های بارز مفاخر اسلام شمرد”.
* جانشین پدر
آیت الله العظمی سید موسی شبیری زنجانی ، مرحوم شیخ آقا بزرگ طهرانی در طبقات اعلام الشیعه به شرح حال آیت الله سید محمود حسینی زنجانی(والد معظم له) پرداخته و سپس میگوید:«عالم فاضل معاصرآقای سید عزالدین فرزند سید محمود(سید عزالدین حسینی زنجانی) جانشین پدر در زنجان شده است».
* امام زنجانی
حجتالاسلام والمسلمین حسن رمضانی از اساتید حوزه علمیه قم نقل میکند: علامه طباطبایی خیلی قبل از انقلاب، ایشان را امام زنجانی خطاب میفرمود چون پدر و اجداد ایشان، امام جمعه زنجان بودند و به ایشان ارادت ویژه داشت.